2021.április.5 - Üröm

Átlátható Ürömért

Átlátható Ürömért
Tartalomhoz ugrás

2021.április.5

Web
A Pest Megyei Kormányhivatal 2015-2020. adóévekre vonatkozóan kötelezte az önkormányzatot új eljárás lefolytatására.
Nagyon nagy káosz lehet az Önkormányzat Adóhatóságánál. Még mindig tévesen küldik ki az építményadó határozatokat vagy egyáltalán nem küldik ki.
Sok reklamáció érkezett az önkormányzathoz az adórendelet ügyében és azokon a szerencsétlen ügyintézőkön csattant az ostor, akik semmiről nem tehetnek.
Főként az új településrészek ikerházainak tulajdonosaira vetettek ki nagyobb mértékű adót. Aki eddig évi 20 ezer forintot fizetett, annak a tavalyi évtől 75-80 ezer forint adót vetettek ki, nem törődve azzal, hogy az ingatlan nyilvántartásban „lakóház”-ként van bejegyezve.
Ezeket az ingatlanokat egyszerűen önhatalmúlag „egy lakásos lakás”-ként vették figyelembe és annak alapján hozták meg a határozatukat. Gondolták, hogy nem veszik észre és fizetnek. Ez néhány tulajdonosnál be is jött és befizették a 4-szeresre emelt adót. Azonban néhány tulajdonos gondolkozott és kikérték a tulajdoni lapjukat és akkor döbbentek rá, hogy az ingatlan nyilvántartásban az ingatlanuk „lakóház”-ként szerepel. Tehát az adórendelet 4.§.(1.) a.) pontja vonatkozik rájuk, mely szerint az építményük 160 m2 hasznos alapterületig adómentes.
Felhívunk minden érintett lakás és ikerház tulajdonost, hogy kérjék ki a tulajdoni lapjuk első részét és nézzék meg alaposan, hogy mi szerepel rajta. Amennyiben „lakóház” szerepel az ingatlan-nyilvántartásban és lakásként vetették ki az adót, kérjék vissza, mert jogtalanul vetették ki.
Egy rendeletben két nagy hiba a Pest Megyei Kormányhivatal határozata szerint.
Mint már az előzőekben többször leírtuk, hogy Ürömön tévesen alkalmazzák immár több éve 2007-óta az általuk megalkotott adó rendeletüket. Ugyanis az ingatlan-nyilvántartásban „lakóház „megnevezéssel nyilvántartott ingatlan esetében régen 190 nm-ig, 2020. óta 160 nm-ig „egy lakásos lakás” esetében régen 90 nm-ig, 2020. óta 60 nm-ig lehet kedvezmény igénybe venni.(Lásd.a Jegyző tájékoztatóját.)
Azonban a  Kormányhivatal Hatósági Osztálya kifejezetten felhívta az Önkormányzati adóhatóság figyelmét arra, hogy az Ör 1. és az Ör 2. jogszabályhelyei azt mondják ki, hogy az ingatlan-nyilvántartásban  „egy lakásos lakás” megnevezésű valamely ingatlan esetében akkor áll fenn 100%-os adókedvezmény, amennyiben annak hasznos alapterület-nagysága nem több 90 nm-nél, illetőleg 60 nm-nél, nem pedig azt, hogy a 90 nm-t, illetőleg 60 nm-t meghaladó területnagyságú valamely egylakásos lakóingatlan 90 nm, illetőleg 60 nm erejéig nem von maga után adófizetési kötelezettséget. A „sávos” értelmezést vagy számítást, azaz a 90 nm-nél, illetőleg 60 nm-nél nagyobb hasznos alapterületű egylakásos lakásingatlan 90 nmn-ig, illetőleg 60 nm-ig terjedő adófizetési kötelezettséggel nem terhelhető mivoltát az Ör1.és az Ör.2. semmilyen egyéb rendelkezése nem teszi lehetővé.Vissza a tartalomhoz