2021.július.2 - Üröm

Átlátható Ürömért

Átlátható Ürömért
Tartalomhoz ugrás

2021.július.2

Web
Többször megírtuk és felhívtuk az önkormányzat figyelmét a törvénysértő adórendeletre, sőt az utolsó közmeghallgatáson egy jelenlévő ürömi lakos is szóvá tette ezt, de Laboda polgármester leintette a felszólalót, és a képviselők sem foglalkoztak vele.
A Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a közelmúltban felhívta Üröm Község Polgármesterét a törvényesség helyreállítása végett, a 14/2016.(XII.1.) a helyi adókról szóló rendelettel kapcsolatban.(Ezt a rendeletet 2019. november 27.-én módosították illetve az adóalapot megemelték 900 Ft-ról 1000 Ft-ra négyzetméterenként. Továbbá csökkentették a kedvezményeket lakóház esetében 190 m2-ről 160 m2-re, lakások esetében pedig 90 m2-ről 60 m2-re. A nem állandó ürömi adóalanyok csak 50% kedvezményre jogosultak.)
A Pest Megyei Kormányhivatal Törvényességi és Felügyeleti Főosztály megvizsgálta és megállapította, hogy nem lehet különbséget tenni azon adóalanyok között, kinek lakóháza vagy lakásingatlana van. Ugyanakkor azt is megállapította, hogy azon adóalanyok között sem lehet különbséget tenni, akinek állandó lakhelye van vagy ideiglenes lakhelye (tartózkodási helye). Ebből az következik, hogy lakásingatlannal rendelkező adóalanyok is 160 m2-ig adómentesek és az tartózkodási engedéllyel rendelkező adóalanyokat is megilleti ugyanaz a kedvezmény, mint az állandó lakosokat.
Továbbá azt is leírták, hogy év közben nem lehet a rendeletet úgy módostani, hogy magasabb legyen az adó.Vissza a tartalomhoz