3 méter és 10 centi - Üröm új

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1
 

 
Nézzük, hogy keskenyedtek el ezek az utcák.
 
A belterületbe vonásnak feltétele volt bizonyos földrész leadása az önkormányzatnak, amit az később többszázmillió forintért értékesített. Ilyen telken épült meg a CBA, aminek nemrég emelte a képviselőtestület 40%-ról 55%-ra a beépíthetőségét kenyérüzem építése miatt. Ezt a bevételt hívhatjuk akár Településfejlesztési hozzájárulásnak is. Ebből a bevételből szokás fejleszteni a közutakat, intézményeket, közműveket.
 
A telkek gyors ütemben kezdtek beépülni. Az ideköltöző családok 2016-ban kérték az önkormányzatot, hogy a nagy forgalom és az autók keltette felszálló por miatt az utcákat burkolattal lássák el.
 
Laboda Gábor polgármester lakossági fórumot rendezett, ahol megígérte, hogy, ha a tulajdonosok telkenként 160.000,- forint önrésszel hozzájárulnak, akkor az önkormányzat megépíti az utakat. 2016. novemberében a 2260 méter hosszú úthálózat tervezésével az ÖKOVONAL Szolgáltató Kft.-t bízta meg, ekkor még az utak tervezett szélessége 5.5 méter volt.
 
A tervező cég több fontos alapfeltételt kész tényként kezelt, amit az önkormányzat mindezidáig figyelmen kívül hagyott:
 
- a meglévő murvás felület tömörítése és vastagsága B terhelési osztályú útépítésre alkalmas
 
- a kiépített vízelvezető rendszer alkalmas a tervezett burkolt felületek vizeinek fogadására
 
- vízelvezető rendszer befogadóba történő rendezése megfelelő
 
Valamint felhívta a fegyelmet arra, hogy a terv nem tartalmazza a párhuzamos parkolók, kapubehajtók és az ingatlanok előtti járda valamint zárt csapadékvíz-elvezető rendszer tervezését, kiépítését.
 
 
Ezt követően 2017. januárjában Üröm Község Önkormányzat Képviselőtestülete rendeletben módosította Üröm település kiszolgáló útjainak szélességét. A jelenlegi B.VI.d besorolásban szereplő 5,50 legkisebb burkolatszélességet 3,10 méterre csökkentette.
 
Az utak szélességének csökkentéséhez valószínűleg az is hozzájárul, hogy az önkormányzat rendszeresen sikertelenül pályázik a beruházások támogatására.
 
2017. június 06-án rendeletet hozott a telektulajdonosok által fizetett hozzájárulásról, ami innentől kezdve kötelező hozzájárulás lett, és adó módjára behajthatóvá is válik.
 
Kérdéses, hogy a tulajdonosokkal egyeztettek-e az utcák szélességéről. A 3.10 méter elegendő-e, ha járda és parkoló sáv, zárt vízlevezetés nem épül a területen?
 
A kötelező hozzájárulás mellett valószínű, hogy az itt élőknek még mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, mert az önkormányzat megint a félmegoldást választotta.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz