A fejlődés útja - Üröm új

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1
 

 
A belterületbe vonásokkal párhuzamosan nem fejlesztették a közműhálózatot és a közintézményeket. A legutolsó fejlesztés az óvoda esetében 2006-ban történt. A bölcsődét pedig 2010-ben építették. A legfelháborítóbb dolog azonban az általános iskola esetében történt. Iskolabővítés címén 2016-ban a képviselők a külön helyrajzi számon lévő iskolaudvarral bővítették az intézmény területét.
 
Ürömi lakosok száma a 2002-es adatok alapján 4500 fő volt, napjainkban már a 8000 lélekszámot közelíti.
 
Jellemzően a belterületbe vonásoknál a közérdeket mindig megelőzi a magánérdek. A Rókahegy II. esetében az eredeti 48 telkes kialakítást 2013-ban a telkek ikresítésével a duplájára, 96 emelte a jelenlegi képviselőtestület. Ezt terhelést már nem bírta a csatornahálózat, ezért a befektető helyett 50 millió forint közpénzen az önkormányzat bővítette azt a megfelelő méretre.
 
A Völgyliget Lakópark esetében napjainkban ugyanez történik. Pedig az önkormányzat által 2013-ban megrendelt tanulmányban a Hidrokomplex Kft. felhívta a figyelmet, hogy a csatornavezeték szűk keresztmetszete miatt nem lehet növelni a Bécsi út felé a szállítási kapacitást. Pedig szükséges lenni, mivel ezen a területen belterületbe vonások várhatók. A következő hónapokban fog kiderülni, hogy ezért milyen mélyen fog a zsebünkbe nyúlni az önkormányzat.
 
De ennél rosszabb döntést is hozott az önkormányzat a 2017. évi HÉSZ-módosítás alkalmával. A védett csókavári bánya melletti erdős területből 1.5 hektárt kivont, amit a tulajdonos 5%-ban beépíthet. Ezzel még kevesebb zöldfelület jut egy lakosra, annak ellenére is, hogy a tönkrement műfüves sportpályát is zöldterületnek számítják.
 
A rossz döntések következményeivel a következő években rendszeresen találkozhatunk majd az agyon zsúfolt intézményeinkben, közutjainkon.

 
 
 
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz