Ápr17 - Üröm új

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1

A helyszínt illetően még 2017. végén javasoltuk a táborföldi településrészt, mivel az önkormányzat a Csókavár utca – Károkatona utca közti területre tervezte a futópályát. Annak ellenére, hogy a régi bányagödrök miatt ez a terület beépítésre alkalmatlan.

Laboda polgármester javaslatunkat agyament ötletnek tartotta, idézem: „ Természetesen a nyomvonalat illetően is Üröm fő megmondói elõálltak egy másik nyomvonallal, mely a 700 fm helyett 2 – 2,5 km lenne, Pilisborosjenő közigazgatási területe mellett menne, érintve zöldfelületet, erdősávot, szántóföld területeket, 10-es utat, Táborföldet és nem utolsó sorban 14 magántulajdonú területet. Mondanom sem kell, hogy a felsoroltakból egy is olyan analgikus pont, hogy az egész projektet meghiúsíthatná, csak az erdőt említve, az erdészeti igazgatóság nem engedélyez ilyen létesítményt, a szántóföldet tekintve ilyen célra művelési ágból nem vonnak ki az illetékes földhivatali hatóságok földterületet, a magántulajdonú ingatlanokról nem is beszélve”
Ennek ellenére mégis ide építik a futópályát, sajnos a beígért járda nélkül, amit még 2018. júliusában ígért polgármesterünk (Ürömi Tükör).
A helyszín jó, a tervezés viszont hagy némi kívánni valót maga után.
A tervezés előtt nem egyeztettek a táborföldi lakosokkal. Ennek oka lehet, hogy Labodapolgármester úgy tarja, hogy ő annyira népszerű, hogy bármit megtehet.
Ezért aztán vélhetőleg elég nagy feszültséget fog okozni, hogy a futópályához nem terveztek parkolóhelyeket. Ennél még nagyobb probléma, hogy a Kosztyu Kft. illegális patakmeder-feltöltése miatt a csapadékvíz jelentős károkat okoz a területen. A tervező véleménye szerint:” A Hrsz.:1327-es ingatlannal szemközti részen a rendelkezésünkre álló zöldfelületsáv a közút süllyesztett szegélye és a patak rézsűkoronája közti terület összeszűkül, a patak felsőbb medervonala miatt áradáskor, nagyobb esőzések alkalmával a víz nagy lendületet kapva a közút melletti rézsűt elmosta, elmossa. Jelenleg a közművek védőcsövei is kilátszanak. E terület veszélyes, folyamatosan erodálódik, szakad a patakmeder felé. Ezért erre a zöldfelületsávra futópálya nem tervezhető.”
Ezért a futópályát rávezetik a Gábor Áron sétányra, ami 4.6 méterre szűkül a játszótértől a bowling-pályáig, ahol így már két autó egymás mellett nem fér el. Ezen a részen a futókat és a gyalogosokat korláttal, oszlopokkal védenék meg. Ehhez a megoldáshoz az autós forgalmat jelentősen korlátozni kell.  A közlekedés váltakozó iránnyal lehetséges, ami reggel és délután helyi „dugókat” fog okozni. Az itt lakóknak pedig parkolási nehézséget jelent.
A használatba vétel előtt egy dolgot ne felejtsünk el: a futópálya a futóké. Mivel nem építenek járdát, ezért valószínű, hogy bicikliző, sétáló és babakocsit toló lelkes sportbarátokba fogunk rendszeresen ütközni.
Németh Csaba
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz