Ápr4 - Üröm új

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1

Üröm a 2000-es évek elején egy kis létszámú élhető település volt, ahol a lakók nagy többsége ismerte egymást. A városból kiköltöző családok hamar felfedezték a kínálkozó jó lehetőséget, amit a szép természeti környezet még vonzóbbá tett. A nagy ingatlankeresletet szemfüles és részben pénzéhes vállalkozókkal szövetkezve az akkori polgármester kiszolgálta a belterületbe vonásokkal.
Laboda polgármestert 2002-ben választották meg, mivel megígérte, hogy nem lesz több belterületbe vonás.
Megválasztását követően ő is az elődje hibájába esett, és Üröm fejlődésének egyetlen útját a belterületbe vonásokban vélte felfedezni. Olyannyira, hogy mára a törvényadta maximumot ki is merítette, ráadásul kötelezettséget vállalt további külterületek bevonására is.

Vezetése alatt az élhető környezet megóvása és az ésszerű növekedés helyett minden lehetőséget kihasználva a település kárára úgy alakította ki a helyi építési szabályzatot, hogy az a lehető legkedvezőbb legyen az ingatlan-befektetőknek. A legrosszabb az, hogy ebben segítői is akadnak. Van, aki egy zsák krumpliért vagy pénzbeli juttatásért cserébe szinte mindent megtesz, hogy Laboda polgármestert hatalmon tartsa, még a fizikai bántalmazástól sem riad vissza.
Ezek az emberek mindent elkövetnek, hogy ez a rendszer a lehető leghosszabb ideig fennmaradjon, hiszen haszonélvezői. Aki kritikával meri illetni Labodát vagy embereit, az ellen rögtön elindul a rágalmazási hadjárat, megpróbáljak lejáratni, kiközösítik, törlik a profilját az összes a közösségi oldalról.
Ez a szép település mára szinte élhetetlen, állandóak a reggeli és az esti dugók. Az intézmények zsúfoltak, zöldterületeink szemétlerakóvá válnak. Pedig még közel sem ez a vége, a folyamatban lévő építkezések végeztével még több száz család fog beköltözni.
Laboda polgármester által beígért fejlődésnek alig látni nyomát. A belterületbe vonásból származó bevételt a következő belterületbe vonásra költik. Ez olyan, mint egy pilótajáték a végén csak vesztesek lesznek.
Egy fecske nem csinál nyarat, szokták mondani, de még három sem. Ha rajtunk kívül nem akad olyan ember, aki fel meri emelni a hangját, akkor ez a következő években is így fog maradni.
Az idő pedig sürget.
Németh Csaba 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz