Az elhagyott bánya, Csókavár - Üröm új

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1
k 1967. és 1976. között kb. 60 000 tonna gáztisztító anyagot hordott ide a régi Óbudai Gázgyár területéről, ami veszélyeztette a budapesti ivóvízbázist. A bánya kármentesítésének része volt 2005-ben Üröm belterületén átlag 4,5 m szélességben, 3700 méter hosszúságban, 16100 m2-en új utcák építése, valamint több régi utca burkolatának felújítása, járdák, kapubejáratok építése, csapadékvíz-elvezető árkokkal, átereszekkel, közműkiváltásokkal. A kivitelezést a Penta Kft. végezte.
Ezért nem igaz az a kijelentés, ami egy nem rég megtartott képviselőtestületi ülésen elhangzott, miszerint az emberek a most regnáló településvezetőknek köszönhetik, hogy ennyi jó minőségi burkolt utca van Ürömön.
A Csókavári bánya, ami nevét a hajdan nagy számban itt élő csókáról kapta, természetvédelmi terület. Az itt található barlangok állítólag összeköttetésben vannak a gellért-hegyi barlangokkal is.
A mészkőbánya az ürömi tanösvény egyik állomása. A tanösvényt az Ürömiek Baráti Társasága kezdeményezte 2000-ben. Végigvezet Üröm területén található természeti- és történelmi értékeken, látnivalókon. A tanösvény északi és déli útvonalból áll. Mindkettő az ürömi Templom térről indul.
Településünk egyik fő látványossága lehetne a Csókavári bánya és a tanösvény, ennek ellenére az önkormányzat 2017-ben anyagilag nem támogatja az Ürömiek Baráti Társaságát, aki gondozza és karbantartja a tanösvényt és állomásait.
Annak ellenére, hogy Ürömön egyre kevesebb az egy főre jutó zöldterület nagysága, az önkormányzat nem költ természeti értékeink megóvására. A Csókavári bányát lassan benövi a növényzet, látogatása veszélyessé válik. Pedig jó lenne, ha óvodás és iskolás gyerekeink is megismerhetnék természeti értékeinket.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz