Dec1 - Átlátható üröm

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1
2019. december. 01.

Ezeket a szükséges fejlesztéseket, azért kell valahogy közpénzből és állami pályázati pénzekből, mert a belterületbe vonások során Laboda polgármester Ürömnek hátrányos, míg az ingatlan-befektetőnek jelentősen kedvező fejlesztési szerződéseket kötött. Ennek az eredménye jól látható a Völgyliget lakópark esetében is. A csapadékvíz súlyos károkat okoz az ingatlanokban, amiről egyértelműen a képviselőtestület tehet.
A rossz építményadó-rendelet azért született, mert az önkormányzat nem meri az ürömi embereket egyformán adóztatni. A képviselők, polgármester szavazóbázisa az ófaluban található, a krumpli, hagyma és a különféle segélyek is itt kerülnek elosztásra.
A 40 évnél régebben épült házak a stabil szavazóbázis tulajdonában vannak, ezért került bele az az adómentesség a rendeletbe. Így elkerülhető a támogatók többségének megadóztatása.
Kedvezmények széles körét lehetne beépíteni az adórendeletbe, ilyen a 65 év felettiek, nagycsaládosok vagy az egyedül élők adókedvezménye.
Lehetne igazságos, mindenkire egyformán vonatkozó adórendelet is hozni, de ez a jelek szerint fel sem merült a képviselőkben.
A képviselő-testület tagjainak fogalmuk sem volt, hogy mit is szavaztat meg velük Laboda polgármester. A videó 4.30- 6.40 perce közötti rész szó szerinti leirat:
Laboda: Két javaslat van. A bizottsági és van az enyém. Elsőnek a bizottságit teszem föl javaslatra, ...
Storcz: Bocsánat, bocsánat nekem csak egy definíciót. Lakás és lakás célú, mert az szokott ilyenkor kérdés lenni, hogy mi számít bele a lakásba.
Laboda: A lakásba az, amikor egynél több lakás található.
Storcz: De nem, hogy a lakáscélú felépítmények. Garázs, iparok, különálló garázs, tehát most inkább az ilyesmikre kérdezek.
Laboda: A garázs az a főépítménybe beleszámít .
Bertalan: Általában csak a családi ház építésénél érvényes ez, a lakásnál azt hiszem, csak akkor, ha hasznosul a terület, nem?
Laboda: Én úgy tudom a garázs is. Ami mentes, az a lépcsőház, kazánház, tüzifatározó, tüzelőtározó pontosabban, és a.... mi volt még? Még a mosókonyha és a 190 négyzetméternél kisebb belmagasság. Ezek a haszontalan területek.
Szilvási: Nekem volna egy olyan kérdésem, hogy akik nincsenek bejelentve, és üzlet szempontból építették itt a 3-4-500 négyzetméteres házukat, hogy őket hogy lehetne megadóztatni, mert...
Laboda: Így! Így! Tulajdont adóztatni, tulajdonilap alapján.
Szilvási: Ja, mondjuk. Aha.
Laboda: Aki nem lakik itt, akkor rá nem vonatkozik, csak a fele kedvezményt veheti igénybe.
Bertalan: …mármint a kedvezmény felét .
Laboda: Kedvezmény felét, igen….
Szilvási: Tehát akkor a 160 négyzetméter, 80, csak utána az összes többit fizeti.
Bertalan: Így van.
Laboda: Aki nem ürömi lakos, az csak 90 csak 80 m2 felét fizeti.

https://youtu.be/t9mfTtVKcOA


 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz