Dec11 - Átlátható üröm

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1
ÜRÖM KÖZSÉG
(Pest megye)
A címer formája: lekerekített, helyes végű címerpajzs. A címerpajzs egy vágással 1. számú felső címermezőre, az alsó címermező pedig egy hasítással 2. számú jobb oldali és 3. számú bal oldali címermezőre osztott.
idáigföoldal+kép
Az 1. számú címermezőben zöld színű hármas hegyvonulaton, kék színű héttérben a helyi római katolikus közösség védőszentje, az ágaskodó fehér paripán ülő Szent György páncélba öltözött alakja látható, aki zászlós lándzsájával halálos döfést mér a gonoszt megtestesítő, fekete sárkányra. Az ábrázolt jelenet a hármas, zöld színű hegyvonulat középső, magasabbik részén látható. A címerpajzs jobb felső szegletében (látvány szerint a bal oldalon) a reformátusok egyik legfontosabb jelképe, a Nap szimbólumként is értelmezhető nyolcágú Kálvin-csillag látható; a bal felső szegletben (látvány szerint a jobb oldalon) pedig az ezüstszínű, növekvő Hold. A Nap az igazság és a bölcsesség jelképe, együttábrázolása a Holddal az Ó- és az Újszövetséget, illetve az Apát és a Fiút jelképezik.
A 2. számú címermezőt hét vágással ezüst (fehér) vörös sávozatok alkotják. Ennek megjelenítése a település honfoglalás kori keletkezésre emlékeztet.
A 3. számú címermezőben, vörös háttérben, aranyszínű szőlőfürt látható, zöld színű levelekkel. A szőlőfürt egyrészt Krisztus kiontott vérére emlékeztet, melyet áldozásnál vagy úrvacsoránál vesznek a hívek magukhoz, másrészt az ismét viruló szőlő- és borkultúrát jeleníti meg.
A címerpajzs színeinek jelentése: A kék színű háttér az égre, a levegőre, a vízre mint elemekre, valamint az igazságra és a hűségre utal. A ló és Szent György fehér színe a tisztaság, a büntetlenség, az ártatlanság, a tökéletesség, az isteni fény, a mennyország, mely Krisztus megdicsőülésére is utalás. A vörös a tűz, a mennyei fényesség, a meleg, a szeretet színe, a véré és ez által Krisztus keresztábrázolásának kifejezője. A zöld a kereszthalálból feltámadó, győzedelmes Krisztust jelképezi, és általa a keresztények feltámadásba vetett reménységét. Az arany a mennyre, az Isten igéjére utal.
A címerpajzs alatt kék színű szalagon aranybetűkkel, a szalagszéleken a település 1137-ből való első írásos említése és a 2001. évi címeravatás évszámai láthatóak. Utóbbi szerepeltetése a magyar államlapítás ezeréves évfordulójára is figyelmeztet. A szalag közepén a község névalakja mellett a helyi római katolikus közösségre utaló latin kereszt, valamint egy orosz orthodox hármas kereszt látható. Utóbbi arra az Alexandra Pavlovna főhercegnőre emlékeztet, aki József nádor első feleségeként, személyesen kötődött Ürömhöz.
A címerpajzs felett egy bíborbéléssel ellátott, ötágú, nyitott leveles címertani korona látható, mely sem rangot, sem méltóságot nem jelöl, csupán esztétikai, díszítő elem. Nem szerves részre a címernek.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz