Dec16 - Üröm új

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1

A tájhasználatban aránytalanság alakult ki a lakóterületek dominanciája miatt. Az urbanizációs nyomás miatt az intenzív lakóterületi zónák minden átmenet nélkül találkoznak az extenzív mezőgazdasági és erdő területekkel és ez diszharmóniát okoz. Kedvezőtlen, hogy a nagy, összefüggő homogén lakóterületek tagolatlanok.”
Számos korábban készült települési dokumentum javasolja a népességszám és a lakóterület növekedésének megállítását. Amint alább a területhasználatok változása mentén látjuk, az utóbbi időben mezőgazdasági területek sokasága épült be a településen, ami azért is rendkívül fontos, mert a klímaváltozásra való reagálás, az élhetőbb, diverzebb táji és természeti adottságú környezet, a helyi munkahelyek fenntartható biztosítása éppen nem a beépítés irányába, hanem a szántók kertekké, erdőkké, gyepekké alakításának irányába kellene mutasson.
A területhasználatok területi megoszlása és annak változása környezetvédelmi szempontból az egyik legfontosabb mutató egy településen.
A település erdősültsége az országos átlag fele, mely 20 %.
azöldterületek (közparkok, közkertek), aránya alacsony a lakónépességhez viszonyítva. A kiépített zöldterületek nagysága nem haladja mag az 1 ha-t.
környezetvédelmi szempontból arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a lakosság lelki és testi felfrissülése szempontjából (ld. pl. séta, sport, por megkötése, oxigéntermelés, árnyékolás, párásítás, léghőmérséklet nyári csökkentése) kiemelkedő közvetlen szerepük van a zöldfelületeknek
A települési vízelvezető-rendszer nem teljesen kiépült, problémák a lakóparkok környezetében vannak.
A Cigány-árokba már nem lehet több vizet bevezetni, mert már nem képes kiöntés-mentesen a befogadó felé elvezetni azt.
Csillaghegy felé is történik felszíni vízelvezetés. Az ottani árok nem képes a megnövekedett hozamokat szállítani, ezért gyakran az úton halad a víz és a görgetett hordalék.”
A teljes környezetvédelmi program itt olvasható:
http://urom.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=552:eloterjesztesek&catid=55:eloterjesztesek&Itemid=131
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz