Feb16 - Átlátható üröm

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1
2020.február.16
Helybenjárás
Sebtében előrehozott képviselőtestületi ülés keretében percek alatt elfogadták a képviselők a 2020. évi 2.1 milliárdos költségvetést.
Az ülésterv szerint csak február 26-án került volna sor a 2020. évi költségvetés szavazására, de már február 12-én napirendre tűzték. Ennek oka lehet, többek között, hogy a jegyző Dr. Halász Mónika felmondott.

A költségvetés tárgyalásán, szokás szerint, sem a bizottsági-, sem a testületi ülésen nem szóltak hozzá a résztvevők, azt megjegyzés nélkül elfogadták, és megszavazták.
Aggasztó, hogy az előterjesztés anyagában már nem szerepel az intézményvezetőkkel készült egyeztetésről szóló jegyzőkönyv sem.
2019-ben még arról kaptunk tájékoztatást, hogy önerőből megvalósítható az óvoda bővítése, de mára kiderült, hogy csak választási kampányfogás volt, a 2020. évi költségvetésben erre sincs fedezet.
A beruházások és felújítások között a legtöbb pénzt azok a feladatok viszik el, melyek nem is önkormányzati feladatok lennének. Ezek a következők:
Budapest-Újvári út csatornahálózat bővítés
Tücsök utca csapadékvíz-gyűjtő tervezése, Völgyliget Lakópark csapadékvíz-elvezetési tervezése
Cigány-árok problémás szakasz rendezése

Ezek az ingatlan-befektetők illetve a Cigány-árkot tönkre tevő és ezzel árvízveszélyt okozó kft. kötelezettségei lettek volna. Hozzávetőleg így 240 millió forinttal jut kevesebb pénz a jogos lakossági igények kielégítésére.

Nem csoda, hogy a művelődési ház állagmegóvására 500.000,- Forint jut csak.
Ingatlanok felújítása: 0,- forint
Épületek felújítása: 0,- forint

A költségvetésben már egy szó sincs a több mint 15 éve ígért Deák Ferenc utca rendezésére, valamint a Völgyliget és Panorámaliget közparkjainak megépítéséről. Az iskolát egyáltalán nem támogatja az önkormányzat.

Mára világossá vált, hogy Üröm vezetésének sorozatos rossz döntéseinek következményeként csak állami pályázati pénzek bevonásával van lehetőség bárminemű fejlesztésre.

Hosszútávú tervezés és ezek megvalósítása helyett szinte kizárólag az azonnali problémák kezelésére futja csak az önkormányzatnak, több-kevesebb sikerrel.
Addig, míg a polgármester és képviselői nem akarnak tanulni az elmúlt idők hibáiból, addig ez így is marad.
De nem csak rajtuk múlik, hanem rajtunk is. Össze kell fognunk azért, hogy közös dolgainkról közösen tudjunk dönteni.

Üröm még működik, de fejlődni már rég nem tud.

Németh Csaba

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz