Feb3 - Üröm új

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1

A köztes években csak az elkerülhetetlen karbantartásokra költött, illetve állami pályázatokon elnyert támogatásokból valósított meg beruházásokat.
A település növekedését nem követte az intézmények fejlesztése. Üröm minden intézményét kinőtte. Az elkerülhetetlen bővítéseket már önerőből nem tudja megvalósítani az önkormányzat, mivel szinte egyszerre kellene mindent, építeni iskolát, óvodát, bölcsődét, polgármesteri hivatalt, művelődési házat. Nem beszélve az uszodáról, sportcsarnokról és a nagyon fontos környezetvédelemre is áldozni kéne. Nem csak a pénz hiányzik, hanem az épületeknek helyet adó telkek is.
A hatalom megtartásáért feláldozták Üröm jövőét a képviselőtestület tagjai. Ennek következményeként állami és uniós pályázati pénzek elnyerése nélkül szükséges fejlesztéseket elvégezni nem lehet, viszont a polgármester politikai múltja miatt (MSZP) erre kevés esély mutatkozik.
2014-ben:Saját költségvetésből megépítették az orvosi rendelőt, a bekerülési költség 450.000.000,- forintra tehető. Csak ez az egy beruházás egymaga felemésztette a Völgyliget és a Panoráma liget belterületbe vonásából származó településfejlesztési hozzájárulást. Ez a fejlesztés több szempontból is aggályos. Egyrészt kétszer annyiba került, mint az országban máshol felépített orvosi rendelők többsége. Valamint arra a kereskedelmi területre építették,a mostani Lidl mellé, amiből jelentős adóbevételt remélt az önkormányzat.
Az önkormányzat előtti teret is felújították, legyepszőnyegezték, amit aztán a nyári fesztivál ideje alatt összetapostak és tönkretettek.
Megemlítendő még az 5000m2 erdő telepítése, amelyben a mai napig egy darab fának mondható növény sincs.
2015-ben: Elkezdődött az ígérgetések sorozata, ami a mai napig is tart. Ebben az évben ígérték mega Bécsi úti gyalogátkelőt, a művelődési ház felújítását, átépítését.
Az előző év látványos és drága beruházásaihoz hasonló fejlesztések nem készültek, a kivételek az általános iskola és a Kossuth Lajos utcai tagóvoda épületei voltak. A két épületre összesen 108 601 806 Ft-ot nyert el az önkormányzat. Az elnyert támogatásból valósult meg a József Nádor Általános Iskola és a tagóvoda korszerű hőszigetelése.
Megszavazták a telekadót. A telekadót Üröm közigazgatási területén fekvő, épülettel be nem épített, kizárólag belterületen fekvő földterület (telek) után kell fizetni. Ezzel még jobban felgyorsították a beépítések ütemét.
Kiderült, hogy az iskolában tarthatatlan a helyzet, nincs elég férőhely, hiába hajtogatta Laboda Gábor polgármester rendszeresen, hogy Ürömön csökken a gyerekek száma, és hiába emelte minden évben az iskolaalapító okiratában a férőhelyek számát, kicsi lett az épület. Szokás szerint ígéretekben nem volt hiány. A Kossuth utcai tagóvodát a művelődési házban két termet, a könyvtár épületét, aPilisborosjenővel közös iskolát is odaígértek az iskolának, sőt egy új iskola építését is ígérték. Persze az egészből semmi nem lett, ezért maradt a konténertermes kényszermegoldás.
2016-ban:Mondhatnánk, hogyaz elengedhetetlen javítási, karbantartási munkák mellett nem történt semmi, de ez nem igaz. Az önkormányzat a rókahegyi szennyvíz- átemelő és nyomóvezeték felújítását és bővítését vette tervbe közpénzen a beruházó helyett. Erre azért volt szükség, mert a területen 96 db ház építését kezdték el, ésa rendszer nem bírta el az új bekötéseket.
2017-ben:Érdemes megemlíteni a Panoráma ligetben történt útépítést. Mivel vitatott volt, kinek a költségén kell megépíteni az utat, kötelező hozzájárulást rendelt el az önkormányzat. Az ígért 5.5 méter széles utcák helyett alig három méter széles utcákat építettek, járdák nélkül.
Közel 40 db fekvőrendőrt építettek szerte a faluban. Pályázati pénzből felújították az óvoda és a bölcsőde udvarát.
2018-ban:Rekordáron, 30.000 Ft/m2 áron építették meg a Dózsa György úton a Volánbusz-megálló és a Táborföld lakópark között a járdát.
Az ingatlanbefektető helyett az önkormányzat közpénzből kezdte építeni a szennyvíz-fővezeték bővítését Bp. III. Újvár utca felől.
Futópálya építése kapcsán egymásnak ellent mondó információk, teljes káosz a kivitelezés körül, semmi nem biztos, nem csoda, hogy eddig nem készült el. Még mindig nincs a Bécsi úton gyalogátkelő. Viszont pályázati pénzből elkészült Táborföldön a nemzeti sportpark.
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz