Feketén fehéren - Üröm új

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1

Az itt élő és ideköltöző családok sokat költöttek arra, hogy Ürömön élhessenek, ezért joggal várhatják el az önkormányzattól, hogy magas színvonalú életkörülmények vegyék körül őket. Intézményeink működésében is elvárható lenne a jobb minőség.
2 milliárdos költségvetéssel gazdálkodó önkormányzatnak a jelenlegi szintnél sokkal jobban kell teljesítenie, ha a választóik érdekeit fontosnak tartja.
Vajon a 19 fővel dolgozó ügyintézés és a 10 fővel dolgozó településgazdálkodás képes-e teljesíteni Laboda Gábor polgármester ígéretét, miszerint zökkenőmentes lesz Üröm üzemeltetése. Ekkora létszámmal ez a gyenge színvonal sem tartható sokáig.
Képtelenség elvárni ekkora létszámtól, hogy a jelenleg 8000 fős település ügyeit ellássa.
A másik nagy probléma a szakemberek hiánya, ezért nem csoda, hogy pályázati pénzek területén az elmúlt időszakban közel háromszáz millió forintot tudott csak begyűjteni a képviselőtestület. Összehasonlításképpen Pilisborosjenő 1.5 milliárd pályázati forráshoz jutott.
A képviselők legtöbb idejét a helyi építési szabályzat rendszeres módosítása foglalja le. Az eltelt időszakban legalább tízszer változtattak rajta, minden esetben a nagyobb beépíthetőség kedvéért. Szerintük ez kifejezetten jó a településnek, mivel minden esetben pénzt kap érte az önkormányzat. Elgondolkoztató, hogy megérte-e a CBA telkének beépíthetőségét 40%-ról 55%-ra emelni tízmillió forintért, egy kenyérüzem kedvéért. Vajon itt van a legjobb helyen ez az üzem, és nem a település szélén?
Nem lehet elmondani, hogy az önkormányzat semmit nem tett környezetünk védelmében. Vidákovits Tibor alpolgármesternek sikerült két darab fát elültetni a Fő utcai parkban, ahol egy év alatt még a tönkrement szökőkutat is meg tudták javíttatni. A jó levegő érdekében a közterületről és a sírokról összegyűjtött hulladékot kizárólag hajnalban a temető hátuljában égetik el. Mint megtudtuk, ezt is csak az itt élők kedvéért, mert elszállítani sokkal többe kerülne.
Az agglomerációban lévő településekhez hasonlóan Üröm is növelte belterületének nagyságát. Ez annyira jól sikerült, hogy kimerítette az utolsó négyzetméter lehetőséget is. Ezáltal saját maga előtt becsukta a kaput az intézményi fejlesztések elött. Pedig erre nagy szükség lenne. Az iskola bővítése azért késik, mivel nincs megfelelő földterület az új épület számára. Igaz, szemfényvesztő módon felajánlottak egy telket a bővítésre, de ezt a gyerekek már évek óta iskolaudvarnak használják. Ezáltal nem lett nagyobb az intézmény.
Zsúfoltság tapasztalható az óvoda és a bölcsőde esetében is. Bővítést csak a felvehető gyerekek számában hajtottak végre. 264 fő helyére 315 gyereket vehet fel az óvoda vezetője. A bölcsődébe járó gyerekek 30%-a nem ürömi. A családok nem itt élnek, a szülők csalnak azért, hogy a gyerekeik ide járhassanak. Laboda Gábor polgármester szerint ezért nincs elég hely az intézményben.
Üröm hosszútávú sikerességéhez kevés lesz az új művelődési ház, meg az értelmetlen futófolyosó megépítése. Nem utolsó sorban nagyon fontos lenne a környező településekkel való együttműködés is, hiszen milyen jó lenne, ha Pilisborosjenő vagy Budakalász felé kerékpáros- illetve gyalogosút épülne.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz