Jan27 - Üröm új

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1

Nem, szerintem ennél sokkal egyszerűbb az oka. Az egyik ok az, hogy a környező településekhez mérten Ürömön van a legtöbb eladó telek és családi ház, köszönhetően a mértéktelen belterületbevonásoknak:
Üröm: eladó telek 129db, ház 285db
Pilisborosjenő: eladó telek 93db ház 61db
Budakalász: eladó telek 84db, ház 210db
(Forrás: ingalan.com)
Az önkormányzat 100%-osan kimerítette az agglomerációs törvény adta lehetőségeket, ezért már az intézmények bővítésére sem maradt területe Ürömnek.
A másik fontos dolog pedig a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ), amely teljes mértékben kiszolgálja a beruházók érdekeit. Szinte mindenféle házat lehet építeni a telkekre, minden szabályos, minden belefér,ahogy szokták mondani. Pedig fontos lenne a korrekt és átlátható szabályozás, és nem mellesleg az ellenőrzés is, amire az önkormányzatnak már nincs kapacitása.
Ezért Ürömön már nem beszélhetünk egységes településképről. Teljesen tájidegen épületek készülnek, sok stílus keveredik nemcsak a településrészek között, hanem egy adott utcán belül is. Sok esetben az újabb ház ráépül a mellette álló régi házra. Ezért pár méter távolságból a szomszédok nyomon tudják követni egymás családi életének minden egyes mozzanatát.
Hosszabb távon ez senkinek nem jó. Az idevonatkozó jogszabály a településképi szabályozást a polgármesterhez rendeli, aki átruházott hatáskörben a főépítésznek, illetve a tervtanácsnak adhatja ki a feladatot. Rajtuk múlik, hogy milyen lesz településünka következő években.
A Településképi Arculati Kézikönyvünkben így jellemzik a lakóparkokat:
   
Táborföld  kellemes,  déli lejtőjén kijelölt lakóterület mára szinte teljesen beépült, csak elvétve  látható egy-egy beépítetlen telek. A területre a szabadonálló beépítési mód  jellemző, kétszintes épületekkel, melyek általában cseréppel fedett  magastetővel készültek, azonban a változatos irányú tetőgerincek, és  tetőhajlásszögek miatt nem egységes az utcakép. A homlokzatok általában  vakoltak, de sok épületen alkalmazták a helyi ürömi laposkövet is.
 
Az  utcák keskenyek, de rendezettek, faállományuk vegyes, fiatal egyedekből áll.
     
Az  Ezüsthegyi lakópark a történeti településrész feletti déli lejtőn  épült ki, megjelenése rendezetlen. Az erősen lejtős terep miatt hatalmas  terepbevágások keletkeztek. Megjelenik itt minden, a balluszteres korláttól  az üveg korlátig, lapos tetőtől kezdve a magas tetőn át a tornyocskáig.
     
Rókahegyi  lakópark két  ütemben alakult ki, második ütemének kiépítése most is zajlik. A hegytető  érdekes modern háza, mely tömegében hagyományos oromfalas épületet sugall,  azonban a panoráma érdekében szinte kiugrik a hegyből és a környező  beépítésből. A lakópark épített környezete vegyes, zaklatott képet mutat.
 
Péter-hegy lakóterülete a 2010-es évek elejére szinte teljes mértékben beépült. Épületállománya vegyes, szerencsére a magastetős beépítés jellemzi, a kerítéseknél megjelenik a helyi kőhasználat
A Panorámaliget és a Völgyliget beépítése folyamatos, építészeti karaktere még nem alakult ki. Az épületek szabadonálló beépítésben, magastetős tömeggel épülnek. A különböző színű és anyagú tetőfedések miatt a kialakuló beépítés zavart képet mutat. Itt már nem jellemző az időtálló, igényes anyaghasználat sem, ahány ház annyi féle.
Az utcák kiépítése még várat magára, a fák és növényzet telepítésével változni fog a településrész hangulata.
A főútvonal mellett új kisközpont alakul ki a rendelőintézettel, az áruházzal és az idősotthonnal. E nagy alapterületű, tömegében kevésbé tagolt épületek megjelenése idegen környezetétől.
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz