Jan6 - Átlátható üröm

Átlátható Üröm
Tartalomhoz ugrás

Szigorúan tilos 2021. január. 01-től az avar és kerti hulladék égetése Ürömön.
Tavaly év végéig még lehet kerti hulladékot égetni október 1-jétől március 31-ig minden páratlan hét keddi napján 9.00 – 16.00 óráig.
Idáig Üröm képviselőtestülete előnyben részesítette a kerti hulladék elégetését a komposztálás helyett. Nagyon rossz példát mutatva a temetőben az önkormányzat is rendszeresen elégette a sírokról kidobott virágokat és a műanyag koszorúkat is.
Számos lehetőség adódott volna a kerti hulladék égetésének a kiváltására, sok környező önkormányzat uniós pályázatokon elnyert komposztálókat osztott szét a lakosoknak, vagy a települési hulladékudvarokban biztosított lehetőséget a zöldhulladék korlátlan lerakására. Az Ürömi vezetésnek sajnos, nem volt ideje hasonló környezetkímélő megoldások kidolgozására.
A kertünkben ősszel felgyülemlő avar-és egyéb kerti zöldhulladékok elégetése komoly levegőszennyezéssel járó folyamat, ami közvetlenül az égetőt, annak családját, házi kedvenceit, szomszédjait és rossz esetben megfelelő széljárás esetén az egész települést érintheti.
Statisztikák szerint Magyarországon évi 8-10 ezer ember korai haláláért felelős a rossz levegőminőség, amiért - a közhiedelemmel ellentétben - nem a közlekedés a felelős, hanem a lakossági hulladékégetés.

Vissza a tartalomhoz