Jan6 - Üröm új

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1

Állami pályázati pénzek nélkül Ürömön megállna az idő. Az utóbbi években szinte kizárólag csak pályázatokon elnyert pénzen történt fejlesztés, az összes közintézmény energetikai korszerűsítése, az óvoda, bölcsőde udvarának felújítása is idetartozik.
Ez alólkivételt képeznek azok a beruházások,melyek az állam nem adott volna pénzt, mivel nem a település érdekében történtek, hanem valamelyik belterületbe vonáshoz kapcsolódóan közmű- vagy útépítés történt, amit az ingatlanfejlesztőnek kellett volna fedezni. Településünk vezetése természetesen ezt úgy tálalja, mintha ezeka közérdekében történnének, amit közpénzen kell megvalósítani.
A képviselőtestület súlyos felelőtlensége több esetben tetten érhető.
2013-ban Rókahegyen a telkek ikresítése kifejezetten az ingatlanfejlesztő kérésére történt. Ugyanis a Rókahegy-2 lakóterületingatlanfejlesztőtelepülésrendezési szerződést kötött azönkormányzattal abból a célból, hogy a10 éve szabályozott terület telkeinekértékesítése lendületet kapjon.Az érintett terület nagysága:4,94 ha - 48 telek - maximum 96 lakás.
Laboda Gábor polgármester nem kötötte ki a TelepülésfejlesztésiSzerződésben, hogy a szükséges közmű- és csapadékvíz-elvezetési fejlesztéseket is a területfejlesztője végezze el, ezért most százmillió forintot költ a közös pénzünkből erre a feladatra.
Hasonlóan történt ez a Völgyliget lakópark esetében is. Igaz, hogy ott feltétel volt a teljes közmű-és útépítés, sőt a belterületbe vonás valamennyi költségének viselése a fejlesztő kötelessége lett volna, de Laboda Gábor ettől megkímélte az ingatlanbefektetőt, és közpénzen bővíti a Bécsi út felé a szennyvízcsatornát. Ennek költsége hozzávetőleg 150 millió forint.
A polgármester gyakran dicsekszik azzal, hogy ebből a belterületvonásból épült meg az orvosi rendelő. Igaz, hogy a befektető befizetett 220 millió forintot, viszont a rendelő 500 millió forintba került.
Az elmúlt években saját forrásból kizárólag az elengedhetetlen,kisebb, pár milliós felújításokra költött az önkormányzat (az óvodában csoportszoba felújítása, csatorna-fedlapok javítása).
Meg kell, hogy említsem a fekvőrendőr-építésilázat,ami 40 millió forintunkat emésztette fel.
A másik nagy probléma az, hogy a közpénzből készülő munkák nem csak minőségileg kifogásolhatóak, úgy, mint a Pilisborosjenő felé megépült járda, hanem felháborítóan drágák is. ALidl előtti járdarész négyzetmétere 30 ezer forintba került.
A képviselőtestület négy évig gyűjtögette közpénzünket, hogy az önkormányzati választások évében2019-ben látványos pénzszórás közepette valamit fel tudjon mutatni.
Futópályát építenek, elkezdik építeni a második tagóvodát, esetleg kifestik a művelődési házat is. Több pénzt adnak a nyári fesztiválra is. Mindez csak tüneti kezelés Üröm így nem tud fejlődni.
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz