Jan9 - Üröm új

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1

A településrészek és az ófalu között szinte kizárólag csak autóval lehet közlekedni, vagy járda nincs, vagy közvilágítás.A rossz forgalomszervezés miatt csak az amúgy is zsúfolt főutakon lehet egyik pontból a másikba eljutni, rengeteg az eltorlaszolt, lezárt utca, sok helyen van kirakva a behajtani tilos tábla is. A nagy forgalom miatt biciklivel a közlekedés veszélyes. Ajárdák keskenyek, a gyalogosok egymás mellett alig férnek el.
A jelentősen megnőtt belterülettel nem növekedett együtt a zöldterület nagysága, az új lakóterületeken nincsenek közparkok. Közterületen évek óta egyetlen fát, bokrot nem ültettek el. Az építkezések miatt kivágott fákat nem pótolták, illetve erdőnek minősítettek olyan külterületet, ahol egyetlen fa sincs.
A képviselőtestület tagjai évek óta tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy nem szabad drasztikus mértékben növelni a lakosság számát. Legutoljára 10.000 főben határozták meg a maximális lélekszámot, ami nem tarható, mivel még most is tettek ígéretet több tízezer négyzetméter belterületbe vonására, amint ez lehetségessé válik. Ezért a településen élők száma elérheti a 12.000 főt.
A magas ingatlanárak azt feltételezik, hogy Üröm egy élhető és fejlett település. Mára ennek pont az ellenkezője igaz. Az önkormányzatnak kezd kicsúszni az irányítás a kezei közül. Ezért is születhetnek olyan épületek,melyekeltorzítják a településképet, bárki bármit építhet, nincs ellenőrzés. Ilyen a Rókahegyen a bánya felett épülő két ház is.
Ki gondolná, hogy a legdrágább településen az iskolás gyerekek kénytelenekkonténerekben tanulni. Az eredetileg 260 fős iskolában több mint 500 gyereket zsúfoltak össze. Laboda Gábor polgármester szerint az állam tehet róla, mivel ő az iskola fenntartója. Az igazság az, hogy az önkormányzat évekig az intézményalapítóokiratában rendszeresen emelte a férőhelyek számát. Csak azért, hogy ne kelljen bővíteni az épületet.
A jelenlegi képviselőtestület nem támogatja az iskolát, nem akar fejleszteni, még az is felmerült, hogy megszüntetik a művészeti iskolarészt. Szerencsére nem tették.
A polgármester és képviselőtestülete krumpli-, hagyma- és segélyosztogatással próbálják szépíteni a helyzetet, egyre kevesebb sikerrel.
Egyszóval nem éppen rózsás a helyzet Ürömön. Ha ez így folytatódik tovább, a drágán vásárolt ingatlan egyhamar elveszíti értékének jelentős részét, mert végülis ki akar egy tönkretett településen élni.
Ez így nem mehet tovább.
Németh Csaba
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz