jul27 - Átlátható üröm

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1
2019.július.27
Új óvoda épülne Ürömön
Az idei költségvetésben a legnagyobb beruházási tételeként jelentkezik az új óvoda építése. A tervek elkészültek, a telken álló épület bontását az első félévben megkezdik. Ez a beruházás várhatóan át fog húzódni a 2020-as gazdasági évre.- jelentette be Laboda polgármester az Ürömi Tükörben.
Már most jelentős a csúszás a kivitelezésben, hiszen a régi épület bontását még el sem kezdték.

A bővítés tervezésénél, ha egyáltalán lehet az előkészületeket tervezésnek nevezni, rövid idő alatt kiderült, hogy inkább a mennyiség számít és nem a minőség.
Köztudott, hogy a kis létszámú csoportok kedveznek a gyerekeknek, ennek ellenére a legnagyobb megengedett létszámra tervezték a bővítést.
Ezt Laboda polgármester így indokolta meg:
A képviselő-testület döntött arról, hogy 2 nagycsoportos (60 férőhelyes) új óvodát épít a Doktor Sándor utca volt orvosi rendelő területén. Egyrészt azért döntött így a testület, mivel igen nehéz szakképzett óvónőket felvenni, másrészt pedig számításba vette azt a tényt is, hogy a jelenleg beépítésre kijelölt belterületi részek rövidesen beépülnek, és az óvodás korú gyermekek száma előbb-utóbb csökkenni fog. Ez pedig azzal jár, hogy az önkormányzat magánóvoda céljára hasznosítani tudja a korszerű intézményt, és jelentős bérleti díjat állapíthat meg és vehet figyelembe bevételi forrásai között.”
Nehéz kiigazodni Laboda polgármester által adott tájékoztatókon 2018-ban a közmeghallgatáson a következőt kérdeztem tőle: Milyen felmérések, tanulmányok alapján gondolja az önkormányzat, hogy az óvodás korú gyermekek száma előbb-utóbb csökkenni fog? Kérem, ismertesse, hogy a következő 5 évben, hogyan alakul Ürömön az óvodás korú gyerekek száma? Amennyiben igaz, hogy a gyerekek száma csökken, akkor hogyan fogja magánóvoda céljára hasznosítani az intézményt, jelentős bérleti díjat megállapítani és figyelembe venni bevételi forrásai között az önkormányzat?”
Laboda Gábor polgármester:
Ez a kérdés vicc, nem tudhatjuk előre, hogy 5 év múlva hány óvodás korú gyerek lesz. A gyerekek létszáma nőni fog, új óvodát építünk.
Az ürömi gyerekek számát illetően 2017-ben még meglepőbb választ adott Laboda polgármester. Akkor azt mondta, hogy „a gyerekek száma a potenciálnövelő szerek árától függ.”
A Napraforgó Óvoda bővítését későn kezdte el az önkormányzat. Évekig nem akarták tudomásul venni, hogy az idetelepülő családoknak gyerekeik is vannak, akiknek kell a férőhely.
Valószínűleg a tantusz akkor eshetett le a képviselőtestület tagjainak, mikor észrevették, hogy sok a gyerek és kevés a hely, és mikor az iskola mintájára az óvoda alapító okiratában is módosították a férőhelyek számát. 264 főről 3015-re.
A késlekedés másik oka lehet az is, hogy a képviselőtestület hozott egy olyan határozatot, amelyben egyértelműen kijelentik, hogy Üröm saját forrásból nem tud új intézményt építeni, ami a mai napig érvényben van. Lehet, hogy ezt elfelejtették a választási év hevében.
Az étkezéssel akadhatnak problémák, mivel az óvoda konyhája kicsi ekkora létszám ellátására.
A közlekedés is nehézkes lehet, jelenleg hét parkoló hely van a telek előtt, ami már most is foglalt. Nem utolsó sorban az utcában lakók véleményét is meg kellene kérdezni a beruházásról.
Sok a kérdőjel ez ügyben. Vajon Üröm főépítésze a lakosság érdekeit hogy tudja szem előtt tartani, amikor saját maga által tervezett épületet kell elbírálnia.
Németh Csaba
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz