Július3 - Átlátható üröm

Átlátható Üröm
Tartalomhoz ugrás

Főként az új településrészek ikerházainak tulajdonosaira vetettek ki nagyobb mértékű adót. Aki eddig évi 20 ezer forintot fizetett, annak ez évben 75-80 ezer forint adót vetettek ki, nem törődve azzal, hogy az ingatlan nyilvántartásban „lakóház”-ként van bejegyezve. Ezeket az ingatlanokat egyszerűen önhatalmúlag „lakás”-ként vették figyelembe és annak alapján hozták meg a határozatukat.
Gondolták, hogy nem veszik észre és fizetnek, mint a katonatiszt. Ez néhány tulajdonosnál be is jött és puffogva befizették a 4-szeresre emelt adó fél évre eső részét. Azonban néhány tulajdonos gondolkozott és kikérték a tulajdoni lapjukat és akkor döbbentek rá, hogy az ingatlan nyilvántartásban az ingatlanuk „lakóház”-ként szerepel. Tehát az adórendelet 4.§.(1.) a.) pontja vonatkozik rájuk, mely szerint az építményük 160 m2 hasznos alapterületig adómentes.
Felhívunk minden érintett ikerház tulajdonost, hogy kérjék ki a tulajdoni lapjuk első részét és nézzék meg alaposan, hogy mi szerepel rajta. Amennyiben „lakóház” és lakásként vetették ki az adót, kérjék vissza, mert jogtalanul vetették ki.
4. § (1) Adókedvezmény illeti meg a magánszemély adózót:
a.)   A tulajdonában álló, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház megnevezéssel nyilvántartott ingatlan után fizetendő adó 100 %-ára, abban az esetben, ha az építmény hasznos alapterülete a 160 m2-t nem haladja meg.
b.)   A tulajdonában álló, az ingatlan-nyilvántartásban egy lakásos lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlan után fizetendő adó 100 %-ára, abban az esetben, ha a lakás hasznos alapterülete a 60 m2-t nem haladja meg.”
Vissza a tartalomhoz