Közmeghallgatáson viccelődik a polgármester - Üröm új

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1

Megpróbálja megmagyarázni, hogy a nagy mennyiségű víz „hegymenetben” Budapestről folyt vissza, nem pedig a szabálytalanul és illegálisan megépített támfalak bedőlése miatt. Még jó, hogy készültek fényképek és videó róla.
Nem is állította senki, hogy a gyerekek belemennek a patakba, csak azt, hogy a kőmegmunkálás során alkalmanként bele engedik a patakba a vizes csiszolás melléktermékét. Ez az anyag a patak partjára rászárad és a szél elviszi a 10-15 méterre lévő játszótérre. Éppen a polgármester mondta a szeptember 29.-i KT ülésen, hogy biztosan tartalmaz vegyi anyagot és az nem engedhető meg, hogy élővízbe engedjék. Sőt még viccesen azt is javasolta, hogy „dugjuk be a csövet”.
Az alpolgármester úr elmondta, hogy 2006 körül került az önkormányzat kezelésébe került a patak és 2017 nyaráig nem érkezett közérdekű bejelentés. Frissítse csak fel az emlékezetét! 2014.-ben is küldtem képeket. Akkor is sikerült lefényképezni azt, hogy hogyan öntik a patakba a nagy mennyiségű hulladékot. Átküldtem a hivatalnak a 2012-es goggle maps téli fényképét, ha jól emlékszem még említette is, hogy látta és csodálkozott is rajta, hogy már akkor is hogyan nézett ki. Az óta eltelt 5 év és csak gyarapodott a hulladék. Most is érdemes megnézni mert lehullottak a falevelek. Azt állítja, hogy a jegyző azért küldte a felszólító levelét, hogy megpróbálják rábírni a Kosztyu kft-t a tevékenység megszüntetésére. Jól megijedtek tőle és nem történt semmi! Még az is elhangzott, hogy eddig egyik hatóság sem állapította meg a környezet szennyezést és az illegális hulladék lerakást.
Íme a két hatóság megállapítása:
1.)Jegyző felszólítása:
„a Kosztyu Műkőipari Kft a telephelye melletti patakba hordja a kőmegmunkálás során keletkezett hulladékot, kőmaradékot. Ezzel akadályozzák az árok természetes funkcióját, úgy mint a csapadékvíz elvezetést,elfolyást. A legutóbbi esőzés során a patakban felhalmozott kőtörmelék miatt a víz nem tudott elfolyni természetes medrében és kiöntött.”
2.)A Katasztrófavédelem Vízügyi Hatósága igenis megállapította, hogy „ engedély nélkül hulladék műkő anyagból partfalat építettek, a helyenként a mederben is megtalálható törmelék akadályozza a víz szabad lefolyását,árvízi kockázatot jelent.”
Felszólította az önkormányzatot, hogy teljes hosszában tisztíttassa ki a patakot és tegye szabaddá a víz folyását. Az önkormányzat eddig is némán tűrte és még most azt teszi, tehát jogos, hogy neki kell a 100 milliós számlát állni.
A vizes csiszolás végtermékének patakba engedésével kapcsolatban elmondja a technológiát, vajon erre a technológiára van a cégnek engedélye? Biztosan nem úgy kérte és adta ki a környezetvédelmi hatóság az engedélyt, hogy ha megtelnek a tartályok, akkor 2-3 csövön a patakba engedjék a folyékony hulladékot. Az alpolgármester úrnak lehetősége van arra, hogy ezekről az engedélyekről meggyőződjön és úgy gondolom,hogy képviselőknek meg kötelességük lenne ezt az illegális szilárd és folyékony hulladék elhelyezésének megszüntetéséről gondoskodni. Véleményem szerint ez már kizárólag az ő felelősségük! Ezen a héten is már 2 alkalommal küldtem bejelentést és fényképeket a patakszennyezésről, valószínű most sem vette észre a Kosztyu Kft a patakszennyezést, mint a múltkori péntek, szombati esetnél is.
A folyadék bevizsgálásával kapcsolatban pedig az a véleményem, hogy „nem akarásnak nyögés a vége”. Ha nem vizsgálják meg, akkor nincs gond. Jó struccpolitika.
A polgármester úr elmondása szerint nem ez a patakszennyezés, hanem a reggeli és az esti borosjenői szennyvíz beengedése a patakba. Ha a polgármester úr azt biztosan tudja, akkor kötelessége lenne intézkedni a megszüntetéséről, hiszen ő a polgármester.
Vajon mi lehet az oka annak, hogy ennyire lazán veszik a patak ügyét, ami az egész falu vízelvezetését biztosítja és tudomásul veszik a súlyos környezet szennyezést és nem tesznek ellene? Ki tudja?
                                                                                 Májer István
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz