Máj7 - Átlátható üröm

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1
2020.május.07
Nagyon jó tervnek tűnik Ürömön a turizmus fejlesztése, amit már 2017-ben elhatározott az önkormányzat.
Ez derül ki a nem túl nagy népszerűsítést kapott Településfejlesztési tervből.

A PESTTERV Kft. által írt tanulmányt a képviselők elfogadták, a benne leírtakból viszont ezidáig alig valósítottak meg valamit maradéktalanul. Egy kivételével, ez pedig a belterületbevonás, amit még túl is teljesített Laboda Gábor polgármester.
De kanyarodjunk vissza a turizmushoz, amit két irányból is javasolnak fejlesztésre. Az egyik az ökoturizmus. Itt érdemes megemlíteni természeti kincseinket: országos védettségű víznyelő, Csókavár, Kevély-hegy, Kő-hegy, Tanösvény, melyet akár csatlakoztatni lehetne a környező túraútvonalakhoz is.
A terv készítői szerint is fontos lenne a kerékpár-úthálózat kiépítése: „Üröm a kerékpárosok körében kedvelt Pilis lábánál fekszik, viszont a kerékpáros turizmus feltételei a település területén ma még nem biztosítottak. A település természeti és épített környezete nyújtotta látnivalók felfűzésére kerékpáros útvonal, illetve kiépített kerékpárút létesítése a cél.
A másik, ami szintén fontos feladat a kulturális és rendezvényturizmus, valamint a szálláshelyek fejlesztése. A fejlesztések által a település az önkormányzat, a vállalkozások és a lakosság is bevételekhez jutna, Üröm működéséhez az idegenforgalmi ágazat stabilan és növekvő mértékben tudna hozzájárulni.
Ez 2020-ban csak egy álomvilág, a valóság mást mutat. A Bécsi útnál lévő kempinget felszámolták, vendéget nem fogad. Budakalász irányában a Jumbó kempinget éppen most kezdték beépíteni lakóházakkal. Éttermekkel, kávézókkal sem állunk jól. A legnépszerűbb étterem, az Ürömi Hütte kinézete nem éppen illik egy régi sváb településhez.
Természeti értékeinket látogatni veszélyes, nincsenek karbantartva. Közparkjaink elhanyagoltak, köztéri ivókutunk egy sincs. Bevételhez így nehezen jutunk a turizmusból.
Üröm Község településfejlesztési koncepciója itt olvasható:
http://urom.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=297&Itemid=110&fbclid=IwAR0aMlNAXBHZpwfkHvJaFxmubfxAEVH6OrJj7cBJb78dzhK5dGcw4x-7NNA
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz