Nov10 - Átlátható üröm

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1
2019.november.10
Fontos a környezetünk hosszútávon élhető kialakítása, ezért nem mindegy, hogy kertünkbe és utcáinkra milyen növényeket ültetünk.
Általánosan elmondható, hogy manapság építéskor a hangsúly a ház külső megjelenésén van. Nagy mennyiségben használnak betont, üveget és más olyan felületet, anyagot, amely tárolja, és egy idő után visszaveri a hőt, így felmelegítve a környezetét. Ennek ellensúlyozására jobb lenne inkább nagyobb zöldfelület kialakítása, ez azonban gyakran elmarad. Helyette sok esetben egyszerűbb légkondicionálót üzemeltetni.

Pedig milyen jó nyaranta kiülni a kertünkbe egy nagy lombos fa alá, vagy egy jót sétálni az utcán az árnyékot adó sorfák között.
Ahhoz, hogy Üröm is hosszútávon élhető település legyen, nem árt ismerni, és betartani a helyi építési szabályzatban leírtakat.
(http://urom.hu/images/stories/telepulesszerkezetiterv/2019/heszegyseges_19_06.pdf)
14. Zöldfelületek, a táj védelmét biztosító növénytelepítések 16. §
(1) A kötelező zöldfelület minden megkezdett 75 négyzetmétere után egy lombos fát kell ültetni.
(2) Az egyes ingatlanokon a kötelező zöldfelületet legkésőbb az épületek használatbavételéig ki kell alakítani.
(3) Új beépítésű telek zöldfelületét kizárólag kertépítészeti terv alapján lehet magvalósítani.
(4) A kötelezően létesítendő védőzöld sáv kialakítása és fenntartása a telektulajdonos feladata. A védőzöld sávok telepítésénél több szintű növényállományt (fák és cserjék) kell kialakítani.
(5) Közterületen vagy közhasználat előtt megnyitott magánterületen lévő fasor létesítését, fenntartását kertépítészeti kiviteli, fenntartási terv alapján kell elvégezni.
(6) Új védelmi célú zöldfelületek fás szárú növényállományának létesítésénél - kivéve az erdőterületek övezetét, ha az erdészeti üzemterv mást ír elő - a telepítéshez kizárólag a tájra jellemző őshonos fa- és cserjefajok használhatók.
(7) Invazív fajok ültetése tilos.
(8) Telek beépítésének tervezése előtt a 20 cm-nél nagyobb törzsátmérőjű fákról geodéziai felmérést kell készíteni. ÜRÖM KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA 13/2017 (VI.29.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETTEL JÓVÁHAGYVA 7
(9) Útmenti fasort 100,0 folyóméteren 16 db fa telepítésével (6,0 m tőtávolság) kell kialakítani.
(10) 12 métert elérő szabályozási szélességű utcákat két oldali útmenti fasorral kell kialakítani.
(11) 12 méternél kisebb szabályozási szélességű közutak és magánutak mellett, az utcai fasor kiváltása céljából az építési telek - építmény által el nem foglalt - legalább 1,5 méteres út menti sávjában kell fásított zöldfelületet kialakítani az utca hosszában azonos típusú fákkal.
(12) Az (11) bekezdésben jelzett területre az Önkormányzat beültetési kötelezettséget ír elő.
(13) Növénytelepítést úgy kell végezni és növényzetet úgy kell fenntartani, hogy annak sem gyökérzete, sem lombkoronája nem nyúlhat túl a telekhatáron.
(14) Beültetési kötelezettségű területen többszintes növényállományt kell kialakítani legkésőbb a beépítés használatba vételéig.
(15) Mezőgazdasági területen való építési tevékenységgel együtt a telekhatáron út menti fasort kell létesíteni.
Az úgynevezett településszerkezeti terv sok apró részletet jelöl lakhelyünkről, megnézhetjük rajta, hogy közvetlen környezetünknek, hogy is kéne kinéznie.
http://urom.hu/images/stories/telepulesszerkezetiterv/2019/heszegyseges_melleklet_szabterv%2019.06.pdf
A kép Rókahegyen készült, de készülhetett volna bármely új településrészen is
Németh Csaba
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz