Nov22 - Átlátható Üröm

Átlátható Üröm
Tartalomhoz ugrás
2020.november.22
Hangulatkeltés
Ezt írja Üröm közterületfelügyelője (Cseh Dávid) az Átláthatón megosztott petícióra.
Lejjebb megmagyarázza, hogy szerinte nincs értelme összefogni, cselekedni a köz érdekében, hiszen minden rendben van, a legjobb irányban mennek a dolgok, Üröm egy zöldellő település, mely a legjobb kezekben van.
A megnyugtatás ellenére nem árt azért tisztában lenni a tényekkel.
Ürömön a közparkok, zöld területek aránya nagyon alacsony a lakónépességhez viszonyítva. A kiépített zöldterületek nagysága nem haladja meg az egy hektárt sem.
Az egy főre jutó zöldterület aránya jóval alacsonyabb, mint Budapesten.
A HÉSZ mostani módosításához (, amit még lehet a lakosság részéről véleményezni) mellékelt szabályzási terven jól láthatóan jelölik a zöldterületeket, utcai sorfákat, ami azoknak, akik nem ismerik a települést, még megnyugtató is lehetne.
A valóságban viszont nem rózsás a helyzet. Laboda polgármester lakóparkjaiban az utcákon nincsenek sűrűn beültetett utcai sorfák. A Kálvária-domb melletti zöldterület valójában műanyag focipálya. A Cigány-patak melletti zöldterület egy roncsautó tároló. A Völgyliget lakópark melletti erdő lehangoló képet mutat. Megcsonkított fák és szemétlerakók jellemzik az alig 2-3 méter széles területet.
A szántóföldek közé beékelődött, önkormányzat által telepített, erdőnek nem nevezhető 5000 m2 parcella siralmas állapotban van.
Amennyiben a mellékelt fényképen pirossal jelzett erdőterületet is felszámolják, és beépítik, végképp tönkre teszik Ürömöt.
Javaslom, hogy az erdők védelmében emeljük fel a hangunkat!
Németh Csaba

Vissza a tartalomhoz