Nov26 - Átlátható Üröm

Átlátható Üröm
Tartalomhoz ugrás
2020.november.26

Újabb büntetés az ürömi embereknek

Az ingatlan befektetőknek korlátlanul engedélyezte az önkormányzat, hogy a lakóparkokban minden telekre lehessen iker- vagy akár társasházat építeni.

A HÉSZ mostani módosításában korlátozni akarják, hogy Üröm régebbi településrészein egy normál méretű (ami átlagban 800 m2-es) belterületi telken két lakást lehessen építeni.Ez természetesen az ingatlanok értékének csökkenését jelenti, esetenként nem is keveset. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekeknek vagy a nagyszülőknek esélye sem lesz egy telken, de külön háztartásban élnie családjukkal.

A lakóparkokban az átsoroláskor az akkori tulajdonosok és érdekeltjeik jelentős értéknövekedést realizálhattak, tehettek zsebre.
Lehetséges, hogy nem csak a belterületbe vonást kérők járhattak jól ebben az esetben, hanem azok is, akik ezt engedélyezték!

Más helyeken a jelentős bevételekkel szemben kötelezni szokták az ingatlanbefektetőket az átsorolás miatt szükséges közművek kiépítésére. Itt Ürömön ezek nagy részét is inkább közpénzből építik meg.

A csatornázásra idén a költségvetés terveiben 15 millió Ft van a Tücsök utcai tervezésre, valamint 150 millió forint a Bécsi úti nyomóvezeték kivitelezésére. Mindkettő az új területek miatt szükséges fejlesztés, és közpénzből kivitelezik.

A sok ingatlanfejlesztés miatt az ürömi infrastruktúra, mind a víziközmű, mind a közlekedési hálózat már teljesítőképességük határán van. Elég esőzéskor autózni, vagy reggel munkába menni, szembesülhetünk a következményekkel,

Az újonnan átsorolt területeken 7 évig nem lehet elvenni a szerzett jogokat, csak megtérítve az értékvesztést.
Ezért a régebbi településrészektől veszik el a bővítés lehetőségét.

Ez a gondolat egyébként nem új, a 2018. december 17-i testületi ülés anyagában már indítványoztak egy hasonló célú előterjesztést.

Akkor azt végül nem vették napirendre.
Érthető, mert 2019-ban választás volt, és pont a település régebbi részein lakókat érintette volna a legkedvezőtlenebbül.Vissza a tartalomhoz