Okt23 - Átlátható üröm

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1

8 év és 4 milliárd forint lemaradásban van Üröm a fejlesztések terén.
Üröm valós helyzetéról nehéz információt kapni annak, aki nem követi nyomon az önkormányzat működését.
A képviselőtestület számos olyan döntést hoz, ami befolyásolja életünket. A mi adóforintjainkat és tulajdonunkat kezelik.  
Vajon hányan tudják, hogy az önkormányzat rendelkezik környezetvédelmi-, településfejlesztési-, gazdasági programmal? Ezek miről szólnak? Ezek a programok mennyire szolgálják az érdekeinket? Az önkormányzati döntések során mennyire veszik figyelembe őket?

Amennyiben ezek a programok jók, és végre is hajtják azokat, akkor vajon Üröm népességnövekedését miért nem követték a szükséges infrastrukturális fejlesztések?
A belterületbe vonásokkal egy időben kellett volna fejleszteni a közintézményeket, úthálózatot, közműveket, ám ezek jelentős része nem történt meg.
A fejlesztés elmaradása tetten érhető az önkormányzat munkájában is, az önkormányzati dolgozók ekkora településhez mérten kevesen vannak, és rosszak a munkakörülményeik.
Mára világossá vált, hogy állami támogatás nélkül az önkormányzat nem tudja a fejlesztések elmaradását pótolni, ennek hiányában valószínűleg egyre többször fogunk hallani a kötelező hozzájárulásról (legutóbb a Panorámaliget útépítésénél).
Nehezíti a helyzetet, hogy mára alig maradt Ürömnek forgalomképes vagyona, az elmúlt években mindent eladtak.
Egy dologban viszont túl is teljesítette az önkormányzat, amit ígért. Ez a belterületbe vonás, mely mára a törvényi maximumot kimerítette, és ezen felül további kötelezettséget vállalt újabb területek bevonására.
Üröm irányítása rossz stratégiára épült, az elképzelés szerint az ideköltöző családok jelentősen megnövelik az adóbevételeket, és ebből fejlesztik a települést, csakhogy lényegesen kevesebben jelentkeznek be, mint, amennyien életvitelszerűen itt laknak.
Mit lehetne tenni annak érdekében, hogy településünk jó irányban haladjon?
együttműködés az önkormányzat és az ürömi emberek között
új stratégia kialakítása széleskörű egyeztetéssel és véleményezéssel
közösségi tervezés
a szakbizottságokban szakemberek üljenek és dolgozzanak, így segítve a laikus képviselőtestület dolgát
Szűnjön meg az egyszemélyi vezetés, ne a polgármester döntsön mindenben
kérdőívek kiküldése, közlekedés, intézmények és a település fejlesztésének témában
az önkormányzat csatlakozzon az http://ezaminimum.hu/a-projektrol.html programhoz

Elmaradt, de szükséges fejlesztések:
Iskola, óvoda, bölcsőde bővítése, önkormányzat épületének bővítése, Körzeti megbízotti iroda kialakítása. Községgazdálkodás fejlesztése (épület, gépek, emberek) Csapadékvízelvezetés. Környezetvédelem és védett természeti értékeink megóvása, Közterületek, utcák parkosítása, Panorámaligetben és Völgyliget lakóparkban közparkok építése, Közlekedés, parkolás fejlesztése. Járda és bicikliút építés, közvilágítás korszerűsítése. Művelődésiház építése. Közösségi közlekedés fejlesztése.
(a képen az önkormányzati tulajdonban lévő községgazdálkodás rosszállapotban lévő épülete látható)

Németh Csaba
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz