Üröm mostohagyereke - Üröm új

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szint 1

Nemtörődömségével sok ember életét megkeserítheti az önkormányzat, ráadásul az ingatlanjaik jelentősen leértékelődhetnek, ami miatt az elköltözés is nehézségekbe ütközik.
Ez történt Üröm Sadove településrészével. Mielőtt legyintenénk, hogy „mi úgysem ott lakunk, ez nem tartozik ránk”, érdemes végigolvasni, mivel hasonló eset könnyen megtörténhet lakhelyünk más településrészén élőkkel is.
Történt, hogy képviselőink gondoltak egy nagyot, és 2005-ben belterületbe vonták Sadove egy részét. A másik felének pedig megígérték, hogy ugyancsak belterületbe vonják, amihez az önkormányzat segítséget nyújt. A zártkertes rész átminősítése időszerű lett volna, mivel ezen a területen sokan életvitel szerűen élnek.
A 2006-os önkormányzati választás után a képviselők nem tartották be ígéretüket, és magára hagyták az ott élő embereket. Helyette területátsorolással a 21-es parcellát vonták belterületbe a következő indokkal:
„A Sadove dűlő - kertes mezőgazdasági terület - lakóterületté alakítása a település
egésze számára a közösségi erőforrások drasztikus elhasználását jelentené, mert a
közterület-rendszer és a közművek kiépítése óriási, nem is létező pénzeket
emésztene föl. A terület távol fekszik a közművesített belterülettől, a tulajdonosok
esetleges önereje nem vehető számításba.
A terület beépítésre szánt területként való kijelölése tehát nem szolgálja a teljes
települési közösség érdekeit.”
Vajon mitől változott meg a képviselőtestület véleménye? Könnyelmű ígéretük előtt nem voltak tisztában a körülményekkel?
A 2016-os közmeghallgatáson a területen élők segítséget kértek az önkormányzattól:
Kiss Gábor: A Sadove településrészen lakunk, az idős hölgy szomszédunkat képviseljük. A Föld utcában lakunk, a Tátika utcában több család is él. Az idős hölgy a rokkant kocsiját nem tudja használni, tudom, hogy Sadove Üröm mostohagyermeke, ennek ellenére van keret járdaépítésre? Csak autóval lehet ott közlekedni, az árok mentén a gyerekeket nem lehet elengedni.”
Laboda Gábor polgármester: Nem tervezzük, mivel külterület, nem kötelező utat építeni. Ingyen belterületbe akartuk vonni. Pályázat ugyan van rá, de az agglomeráció nem vehet benne részt. Egyet tudok ígérni, tavasszal a Táncsics és Kossuth utcai felújítás során a kivett aszfaltot a Bimbó utcában és a Tátika utcában gléderezzük.”
A polgármester által említett utcákat időközben felújították, de az ígért útjavítás helyett a Panorámaligetbe hordták a felmart aszfaltot.
Sadove belterületi és zártkertes részét egyaránt a főút köti össze Üröm központjával. Gyalogolni, biciklizni veszélyes a járda kiépítése jogos kérés, ráadásul indokolt is.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz